Το αντιβηχικό που έχουμε όλοι στα σπίτια μας.
Παραδοσιακά το μέλι, συνδυασμένο με χυμό λεμονιού σε χλιαρό τσάι, χρησιμοποιείται ως φυσικό αντιβηχικό και αντιμικροβιακό σιρόπι που μαλακώνει και ανακουφίζει τον λαιμό.
Από την αρχαιότητα θεωρείται σύμμαχος της υγείας μας. Ενα από τα πολλαπλά οφέλη του είναι και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιβηχικό.
Είναι το μέλι.
Η ιαματική δράση του αποδίδεται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε φαινολικές ενώσεις. Οι φαινολικές ενώσεις (φλαβονοειδή και μη φλαβονοειδή) που υπάρχουν στο μέλι αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του, λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά γενικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Το μέλι επίσης είναι πλούσιο σε γλυκόζη και φρουκτόζη, ενώ περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες, οργανικά οξέα, αμινοξέα, ένζυμα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο).
Παραδοσιακά το μέλι, συνδυασμένο με χυμό λεμονιού σε χλιαρό τσάι, χρησιμοποιείται ως φυσικό αντιβηχικό και αντιμικροβιακό σιρόπι που μαλακώνει και ανακουφίζει τον λαιμό. Τό ίδιο ρόφημα λειτουργεί και ως ασπίδα του οργανισμού απέναντι στο απλό κρυολόγημα.
Τις αντιβηχικές ιδιότητες του μελιού διαπίστωσαν ερευνητές του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσυλβάνια μετά από έρευνα σε παιδιά που λάμβαναν 1-2 κουταλιές μέλι μισή ώρα πριν κοιμηθούν. Το μέλι δρούσε πιο αποτελεσματικά κατά του βήχα σε σχέση με διάφορα αντιβηχικά σιρόπια.